2020. szeptember 15., kedd

Szilvás-krémes sütemény



a szilvás piskótához: 40-50 dkg szilva, 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál kakaó, 1-2 evőkanál vaj.

A krémhez: 3 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor.

a tetejére: 5 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál tejszín.

Elkészítése:

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, megkenjük vajjal. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd a vajjal megkent sütőpapírra rakosgatjuk úgy, hogy a vágott felével felfele legyenek. A piskótához habosra kavarjuk a tojások sárgáját, a cukrot és az olajat, utána hozzáadjuk a lisztet meg a kevés citromlével felfuttatott sütőport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A tészta kétharmadát a szilvákra öntjük, elsimítjuk, a maradék tésztába belekavarjuk a kakaót és a sárga piskótára csurgatjuk. Villával kissé megcsíkozzuk, hogy márványos legyen. Előmelegített 170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.

A krémhez a pudingot a tejjel csomómentesre kavarjuk, hozzákavarjuk a 4 evőkanál cukrot, és a vaníliás cukrot. Sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral jól elkavarjuk, a pudinggal összevegyítjük és a kihűlt szilvás piskótára kenjük. A csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk és lecsurgatjuk vele a süteményt. Néhány órára hideg helyre tesszük, ekkor szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések: