2023. december 20., szerda

Grízes mézes sütemény

 


 Hozzávalók:

a lapokhoz: 45 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 evőkanál méz, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna;

a krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál búzadara (gríz), 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 20 dkg vaj;

továbbá: barack- vagy ribizli lekvár, porcukor.

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, négy részre osztjuk, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, előmelegített 170 fokos sütőben, egyenként megsütjük. A krémhez a tejet felforraljuk, majd a búzadarát fokozatosan belekavarjuk, folytonos keverés melett sűsűre főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a kétféle cukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt krémmel összevegyítjük. Aí egyik lapot megkenjük a grízes krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvárral, erre kerül a harmadik lap, majd a maradék krémet rákenjük és befedjük az utolsó lappal. Hagyjuk a lapokat megpuhulni, ekkor megszórjuk porcukorral, éles késsel szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: