2024. március 8., péntek

Bárányhúsleves


Hozzávalók (4 személyre):

1 kg bárányhús, 1 nagy fej hagyma, 3 sárgarépa, 1 zeller, 1 paszternák, petrezselyemzöld, só, bors, házi ételízesítő, olaj; 

a galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet só.

Elkészítése: A bárányhúst feldaraboljuk, egy nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel, és odatesszük főni. Ha felforrt a habját leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük, Kb. 30 perc múlva beletesszük a megpucolt zöldségeket.

Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ekkor a húst és a zöldségeket kiszedjük, a levest leszűrjük. Közben kifőzzük a galuskákat, belerakjuk a levesbe, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. A feldarabolt zöldségeket és a húst pedig vagy visszatesszük, vagy külön tálban kínáljuk.

A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját meg az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy tesszük a levesbe.

Nincsenek megjegyzések: