2014. április 11., péntek

Flódni


Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehérbor
az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1 citrom és szegfűszeg
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl fehérbor
a lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük, a citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, és kevés szegfűszeggel, majd mézzel édesítjük.
A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a diós tölteléket is. Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát négy részre osztjuk, egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a diós tölteléket, erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta, végül a reszelt alma. Az utolsó lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, és felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 60-65 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kihűlve szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Báránysült rösztivel

Hozzávalók 4 személyre:  60 dkg báránycomb, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 ...