Hozzávalók (4 személyre):
a fasírthoz: 60 dkg pulykahús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma,
2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés tej, a
sütéshez olaj
a gombaszószhoz: 25 dkg erdei gomba, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 1
dl tejföl vagy tejszín, 1 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A zsömlét kb. 10 percig tejben áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A
hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A pulykahúst ledaráljuk,
egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott zsömlével, hozzáadjuk a párolt
hagymát, a tojást, és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával
fűszerezzük, jól összedolgozzuk, belekavarjuk az apróra vágott
petrezselyemzöldet. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk, és forró olajban
néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, így
leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról.
A gombaszószhoz a gombát megpucoljuk, jól megmossuk, majd
kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon
üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gombát, kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és kissé összefőzzük. A
tejfölt vagy tejszínt a liszttel csomómentesre kavarjuk, és besűrítjük vele a
gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A fasírtot melegen, a gombaszósszal és széles metélttel vagy krumplipürével
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése