2014. április 11., péntek

Pulykafasírt gombaszósszal


Hozzávalók (4 személyre):
a fasírthoz: 60 dkg pulykahús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés tej, a sütéshez olaj
a gombaszószhoz: 25 dkg erdei gomba, 1 hagyma, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A zsömlét kb. 10 percig tejben áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A pulykahúst ledaráljuk, egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott zsömlével, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást, és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, jól összedolgozzuk, belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk, és forró olajban néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, így leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról.
A gombaszószhoz a gombát megpucoljuk, jól megmossuk, majd kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, kevés vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gombát, kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, és kissé összefőzzük. A tejfölt vagy tejszínt a liszttel csomómentesre kavarjuk, és besűrítjük vele a gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A fasírtot melegen, a gombaszósszal és széles metélttel vagy krumplipürével tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: