2014. április 17., csütörtök

Bejgli lépésről-lépésre



Hozzávalók a tésztához:
65 dkg liszt, 15 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 2 dkg friss élesztő, 1 citrom héja, kb. 3 dl tej, hogy jó gyúrható legyen, csipet só. 
A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj, 75 ml tej.
A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 1 teáskanál citromhéj, 75 ml víz, 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
1. A tölteléket elkészítjük, így lesz ideje kihűlni, amíg a tészta megkel. A mákos töltelékhez a kétféle cukrot a vízzel megfőzzük szirupnak, majd a darált mákkal, citromhéjjal összekavarjuk. A diós töltelékhez a tejet felforrósítjuk, majd a diót leforrázzuk vele, és a cukrot, citromhéjat is belekavarjuk. 

2. A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. 

3. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva hideg helyen 2-3 órát kelesztjük. 

4. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, 4 részre osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a kihűlt dió, és máktöltelékkel (2 diós, és 2 mákos)úgy, hogy a szélein 1-2 cm tésztát üresen hagyunk. A széleket behajtjuk és szorosan felcsavarjuk. 


5. A megtöltött rudakat zsírral kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 2 tekercs legyen egy tepsiben, így nem ragadnak össze.

6. Langyos helyen kb. 30 percet kelesztjük, ekkor megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk villával, vagy bejglinként 8-10 fogvájót szúrunk bele, így nem reped szét. 

7. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: