Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3
tojássárgája, 1 dl fehérbor
az almatöltelékhez: 80 dkg savanykás alma, 2 evőkanál méz, 1
citrom és szegfűszeg
a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 5 dkg
mazsola, 1 dl fehérbor
a diótöltelékhez: 20 dkg dió darálva, 10 dkg cukor, 5 dkg
mazsola, 1 dl fehérbor
a lekenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a cukorral, a
tojássárgájával meg a fehérborral összegyúrjuk. Alufóliába csomagoljuk, és betesszük
a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almákat megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük, a
citrom levével meglocsoljuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, és kevés szegfűszeggel,
majd mézzel édesítjük.
A mákos töltelékhez a mákot leforrázzuk a borral, elkeverjük
a cukorral meg a mazsolával. Hasonló módon készítjük el a diós tölteléket is.
Egy magas falú kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát négy részre osztjuk, egyenként tepsi
nagyságúra nyújtjuk. Egy tésztalapot a tepsibe fektetünk, rásimítjuk a diós tölteléket,
erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta, végül a reszelt
alma. Az utolsó lappal beborítjuk, villával megszurkáljuk, és felvert tojással
lekenjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon 60-65 perc alatt aranyszínűre
sütjük. Kihűlve szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése