2014. június 5., csütörtök

Konyakmeggyes sütemény


Hozzávalók:

A piskótához: 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál citromlé, csipet só.
A barna lapokhoz: 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor, 1/2 csomag sütőpor, 1-1,5 dl kefir.
A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 25-30 dkg meggy (meggykompót is lehet), 1 evőkanál konyakmeggy aroma vagy rum.
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
A piskótához habosra kavarjuk a tojássárgáját és a cukrot, utána hozzáadjuk a vizet, a lisztet meg a kevés citromlével felfuttatott sütőport, végül pedig a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt normál méretű tortaformában 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
A kakaós tészta alapanyagait összedolgozzuk annyi kefirrel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk, majd ugyanazon a tepsin 180 fokon megsütjük.
A krémhez a vajat a porcukorral jól kikavarjuk. A pudingport elkavarjuk a tejjel és a vaníliás cukorral, megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Amikor a puding kihűlt, hozzákavarjuk a vajas krémhez.  A meggyet kimagozzuk, lecsepegtetjük, a levébe (kb. 1 dl ) kavarjuk a konyakmeggyaromát vagy a rumot. A piskótát 2 cm-es darabokra vágjuk, meglocsoljuk a meggylével, és beleforgatjuk a krémbe a meggyel együtt. Ezt a masszát az egyik lapra  simítjuk, és befedjük a másik lappal. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tejszínt és a sütemény tetejére kenjük. Másnapig hagyjuk állni, majd szeleteljük.

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Olyan guszta süti! mentem a receptjét, hogy meglegyen. Egyszer megsütöm. Nagyon fincsi lehet!

Blogkonyha írta...

Olyan guszta süti! mentem a receptjét, hogy meglegyen. Egyszer megsütöm. Nagyon fincsi lehet!