Hozzávalók (4 személyre):
1 kg bárányhús, 1 nagy fej hagyma, 3 sárgarépa, 1
zeller, 1 paszternák, 5 dkg vaj, lestyán, citromlé, só, bors, házi ételízesítő;
a galuskához: 1 tojás, 3-4 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet
só.
Elkészítése:
A bárányhúst feldaraboljuk, egy nagy fazékba
helyezzük, felöntjük vízzel, és odatesszük főni. Ha felforrt a habját
leszedjük, majd sóval, borssal és házi ételízesítővel fűszerezzük. Egy
serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát,
sárgarépát, paszternákot és zellert. Addig pároljuk, amíg félig meg nem
puhulnak, majd a leveshez adjuk az apróra vágott lestyánnal együtt, és készre
főzzük.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet
sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk
a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól
kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk
belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még
hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy
tesszük a levesbe, citromlével ízesítjük.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet!
Kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak!
Megjegyzés küldése