2016. március 6., vasárnap

Gyömbéres libaleves


Hozzávalók 4 személyre:
1 kg libahús (comb, nyak, far-hát, belsőségek), 2 petrezselyemgyökér, 4-5 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 hagyma, 1 kisebb karalábé, 5 cm-es gyömbér, kevés petrezselyemzöld, só, bors, házi ételízesítő.
A galuskához: 2 tojás, 7-8 evőkanál gríz, 1 teáskanál olaj, csipet só
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott, feldarabolt libahúst hideg vízben főni tesszük, miután felforrt, a habját leszedjük. Kb. 30 perc múlva beletesszük a megpucolt zöldségeket és a meghámozott, félcentis szeletekre vágott gyömbért. Házi ételízesítővel, sóval, borssal fűszerezzük.  Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ekkor a húst és a zöldségeket kiszedjük, a levest leszűrjük. Közben kifőzzük a galuskákat, belerakjuk a levesbe, a feldarabolt zöldségeket és a húst pedig vagy visszatesszük, vagy külön tálban kínáljuk.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy tesszük a levesbe. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A galuska tésztájának tejföl sűrűségűnek kell lennie, ha keményebb lenne, kevés vizet kavarjunk bele. A főtt libahús mellé kínálhatunk tormát vagy valamilyen gyümölcsös mártást is.
KT. 2016 február.

Nincsenek megjegyzések: