Hozzávalók 4 személyre:
1 kg libahús (comb, nyak, far-hát, belsőségek), 2
petrezselyemgyökér, 4-5 sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 hagyma, 1 kisebb karalábé,
5 cm-es gyömbér, kevés petrezselyemzöld, só, bors, házi ételízesítő.
A galuskához: 2 tojás, 7-8 evőkanál gríz, 1 teáskanál
olaj, csipet só
Elkészítése:
A megtisztított, jól megmosott, feldarabolt libahúst
hideg vízben főni tesszük, miután felforrt, a habját leszedjük. Kb. 30 perc
múlva beletesszük a megpucolt zöldségeket és a meghámozott, félcentis
szeletekre vágott gyömbért. Házi ételízesítővel, sóval, borssal
fűszerezzük. Addig főzzük, amíg a hús
teljesen meg nem puhul. Ekkor a húst és a zöldségeket kiszedjük, a levest
leszűrjük. Közben kifőzzük a galuskákat, belerakjuk a levesbe, a feldarabolt
zöldségeket és a húst pedig vagy visszatesszük, vagy külön tálban kínáljuk.
A galuskához a tojásfehérjét felverjük egy csipet
sóval, belevegyítjük a tojássárgáját, az olajat, és vékony sugárban hozzáadjuk
a grízt is, annyit, hogy összeálló, de nem kemény masszát kapjunk. Jól
kikeverjük, és lobogó, enyhén sós vízbe egy kanállal galuskákat szaggatunk
belőle. Takaréklángon 10-15 percig főzzük. Miután elzárjuk a lángot, még
hagyjuk a forró vízben dagadni, majd leszűrjük, enyhén átöblítjük, és úgy
tesszük a levesbe. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: A galuska tésztájának tejföl sűrűségűnek
kell lennie, ha keményebb lenne, kevés vizet kavarjunk bele. A főtt libahús
mellé kínálhatunk tormát vagy valamilyen gyümölcsös mártást is.KT. 2016 február.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése