Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 1,5 dl tej, 3
evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi
só, 2 dkg friss élesztő;
a töltelékhez: 30 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1
tojás, 1 teáskanál citromhéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 evőkanál búzadara;
továbbá: tojás a kenéshez.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, hozzáadjuk a
cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, a sót, és a maradék tejet. A tésztát
jól meggyúrjuk, letakarva 1 órán át kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket is. A túrót villával
áttörjük, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a kemény
habbá vert tojásfehérjét, a citrom reszelt héját és a búzadarát. Alaposan
összekeverjük, majd állni hagyjuk, hogy a búzadara felszívhassa a felesleges
folyadékot. Miután a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk.
Nagyságtól függően 12-16 részre osztjuk. A tésztadarabkákat egyenként 10-12 cm
átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, és 6 vágást ejtünk a szélein. Az így kapott
"virágok" közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket. Elsőként felhajtjuk minden
második szirmot, az összeérő sziromszéleket alaposan
összenyomkodjuk, majd a kimaradó szirmokkal is hasonlóan járunk el. Amikor az
utolsó részeket is összenyomkodtuk, egy tökéletesen zárt rózsát kell kapnunk,
mert különben szétbomlanak. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük felvert
tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
EK. 2016. március
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése