Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál
cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom
reszelt héja, só.
A töltelékhez: 10 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor, 2
tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál kókuszreszelék.
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben
felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a
cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. A tésztát jól
meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. A töltelékhez a puha vajat a
kétféle cukorral jól kikavarjuk. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk,
kétharmadát téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a vajas krémmel,
megszórjuk a kókuszreszelékkel és szorosan felcsavarjuk. A szélén való részt
alulra fordítjuk. Zsírral kikent tortaformába tesszük, egy tiszta, éles, belisztezett
ollóval 2 centinként bevágjuk a tésztát, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át
teljesen. Az egyik kalászkát kissé jobbra, a másikat balra fordítsuk. A maradék
tésztát kinyújtjuk, fánkszaggatóval korongokat vágunk, amiket megkenünk kissé
vajjal, majd három korongot egymásra helyezünk úgy, hogy minden korong kissé
fedje a másikat, az alsó tésztától kezdve felcsavarjuk, és félbe vágjuk.
Ezekkel a virágocskákkal megtöltjük a tészta közepét, duplájára kelesztjük.
Megkenjük felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben 35-45 percig
sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
EK. 2016 március.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése