Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, kevés só.
A töltelékhez:
1 kis üveg barack vagy szilvalekvár, 35 dkg darált dió, 25 dkg porcukor.Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és beleterítjük a kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros dió egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral, rászórjuk diót. Ráterítjük az utolsó lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.
60 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 10 dkg cukor, kevés só.
A töltelékhez:
1 kis üveg barack vagy szilvalekvár, 35 dkg darált dió, 25 dkg porcukor.Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a felhaboztatott élesztőt, csipet sót és a 2 tojást. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk. Négy cipót formázunk a tésztából, az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, és beleterítjük a kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral (erre ízlés szerint alkalmazható bármilyen lekvár) és rászórjuk a cukros dió egyharmadát. Mindhárom maradék cipóból nyújtott tésztalapot készítünk és betakarjuk vele a tölteléket, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral, rászórjuk diót. Ráterítjük az utolsó lapot, körbe kissé lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.
Tetejét
csokimázzal bevonjuk vagy porcukorral megszórjuk.
Csokimáz 1: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín. A mázhoz a csokoládét a tejszínnel gőz fölött összeolvasztjuk és a sütemény tetejére kenjük.
vagy,
Csokimáz 2:
vagy,
Csokimáz 2:
15
dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál forróvíz vagy
fekete kávé, 1 dió nagyságú vaj vagy 1 evőkanál olaj. A
hozzávalókat összekavarjuk és meleg zserbóra simítjuk. Ha
esetleg egy picit sűrűbb lenne a máz, akkor egy kevés vizet
hozzákavarunk.
7 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki!!! :)
Jaj,s a csészékből ki kávézott?:P Zserbó nagy kedvenc!
Utántöltős csészéim vannak Edóka :)
De szeretem! Alig várom a Karácsonyt, hogy megsüssem! Nálunk csak ilyenkor sül... Nagyon guszta!
Nagyon guszta igazi ünnepi hangulatot ad! Szeretjük akár ünnepnap akár csak névnap !
Nagyon szépek! Ez a kedvenc sütim (vagyis az egyetlen, amit szívesen megeszek). Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!
Nagyon szeretjük. Szépek a szeletek!!!! Többször sütök egy évben, még nyáron is.
Megjegyzés küldése