Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg libahús, só, bors, zsiradék.
Az egresszószhoz: 50 dkg egres (kompót), 1 evőkanál vaj vagy zsír, 1 evőkanál
liszt, 5-6 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, só.
Elkészítése:
A libahúst feldaraboljuk, sóval és borssal fűszerezzük, hőálló edénybe
helyezzük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Egy serpenyőben felforrósítjuk a
zsírt, ráöntjük a húsra, és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül pirosra sütjük.
A megtisztított és megmosott egrest kevés vízben felforraljuk, hozzáadjuk
a cukrot, és kissé megsózzuk. A vajból (zsír) és a lisztből világos rántást
készítünk, felengedjük 2 dl vízzel, és kis lángon simára keverjük. Belekavarjuk
a tejfölt, hozzáadjuk az egrest, és kavargatva kis lángon főzzük, míg kellően
be nem sűrűsödik.
A sült libahúst az egresszósszal tálaljuk.
Liba helyett kacsa vagy csirkehússal is kínálhatjuk.Kompóttal is elkészíthetjük.
1 megjegyzés:
Juditkám ez csodás lehetett, ha előre tudom odautaztam volna erre az ebédre, meghalok mindkettőért, így együtt még soha nem ettem képzeld:-)))
Megjegyzés küldése