Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg mirelit zöldborsó (szezonban friss borsó), 1/2
csokor friss kapor, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, só, bors,
cukor.
a pörkölthöz: 50 kg sertéshús, 2 hagyma, 1
zöldpaprika, 1 evőkanál zsír, 3 cikk fokhagyma, 1 dl vörösbor, 1 teáskanál
pirospaprika, só, bors.
Elkészítése:
A pörkölthöz a húst kockára vágjuk, és kissé besózzuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd a forró zsíron üvegesre pároljuk. Megszórjuk a
pirospaprikával, belerakjuk a húst, a csíkokra vágott zöldpaprikát és a zúzott
fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pörköljük, amíg a levét elfövi.
Ekkor meglocsoljuk a vörösborral, és néha kevés vizet öntünk alá addig, amíg a
hús teljesen megpuhul. A főzelékhez a borsót enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
Az olvasztott vajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott kaprot, hozzáadjuk a
borsót, sóval, borssal fűszerezzük, kevés cukorral ízesítjük. Meghintjük a
liszttel, hozzáadjuk a tejfölt és a tejet. Beforraljuk, közben tej vagy víz
hozzáadásával tetszés szerinti sűrűségűre készítjük, a majd a pörkölttel
tálaljuk.
KT. 2016 április.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése