2013. december 21., szombat

Legyezőkalács lépésről-lépésre


A hagyományos kalácsot is feldobhatjuk kevés fahéjas cukorral, kissé átformálva. A siker garantált, vigyázat függőséget okoz!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg cukor, 1 tasak szárított élesztő, 1 citrom reszelt héja, kb. 1,5 dl tej, hogy jó gyúrható legyen, csipet só. 
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
A szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
1. A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.

2. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. 

3. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük. 

4. Lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, keveset hagyunk, hogy a tetejét is meg tudjuk kenni.

5. A cukrot összekavarjuk a fahéjjal, keveset félreteszünk a tetejére, a többivel megszórjuk a vajas tésztát.

6. A tésztát hosszában 4 részre vágjuk, majd a tésztacsíkokat egymásra emeljük, majd 8 négyzetre vágjuk.

7. Kivajazunk egy kalácssütő formát, majd a tésztanégyzeteket belerakosgatjuk a formába, kissé elfordítva, így legyező formát kapunk, további 30 percet pihentetjük.

8. A megkelt tészta tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk fahéjas cukorral.

9. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: fahéjas cukor helyett darált cukros dióval, vagy mákkal is megszórhatjuk!

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon jól néz ki, különleges és mutatós!
Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak!

Blogkonyha írta...

Szerintem én egyedül befalnám. Annyira guszta! Imádom a fahéjas dolgokat! Áldott Ünnepet!