A hagyományos kalácsot is feldobhatjuk kevés
fahéjas cukorral, kissé átformálva. A siker garantált, vigyázat függőséget
okoz!
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 8 dkg cukor, 1
tasak szárított élesztő, 1 citrom reszelt héja, kb. 1,5 dl tej, hogy jó
gyúrható legyen, csipet só.
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, 15
dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
A szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
1. A tésztához az élesztőt kevés cukros
tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet a vajjal és a tojással
elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a citromhéjat, csipet sót,
és a tejet.
3. A tésztát jól meggyúrjuk, letakarva
meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
4. Lisztezett deszkára borítjuk,
téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, keveset
hagyunk, hogy a tetejét is meg tudjuk kenni.
5. A cukrot összekavarjuk a fahéjjal, keveset félreteszünk a tetejére, a többivel megszórjuk a vajas tésztát.
6. A tésztát hosszában 4 részre vágjuk,
majd a tésztacsíkokat egymásra emeljük, majd 8 négyzetre vágjuk.
7. Kivajazunk egy kalácssütő formát,
majd a tésztanégyzeteket belerakosgatjuk a formába, kissé elfordítva, így
legyező formát kapunk, további 30 percet pihentetjük.
8. A megkelt tészta tetejét megkenjük a
maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk fahéjas cukorral.
9. Előmelegített 180 fokos sütőben kb.
35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20-30 percet pihentetjük, majd
porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp: fahéjas cukor helyett darált cukros dióval, vagy mákkal is megszórhatjuk!
2 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, különleges és mutatós!
Kellemes ünnepeket kívánok neked és családodnak!
Szerintem én egyedül befalnám. Annyira guszta! Imádom a fahéjas dolgokat! Áldott Ünnepet!
Megjegyzés küldése