2021. február 22., hétfő

Méteres kalács



Hozzávalók a tésztához:

6 tojás, 30 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 30 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, csipet só;

a krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál rum;

a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín.

Elkészítése:

1. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.



2. A sárgáját a cukorral habosra kavarjuk. felváltva fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat meg a vizet, mixerrel tovább kavarjuk.



3. Beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet.



4. Végül pedig óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.



5. A masszát két részre osztjuk, egyik felébe belekavarjuk a kakaót.



6. Kizsírozott kalácssütő tepsibe öntjük mindkét masszát, előmelegített 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, kihűlni hagyjuk.




7. A krémhez a lisztet a tejjel csomómentesre kavarjuk, sűrűre főzzük, kihűlni hagyjuk.



8. A főtt krémet a vajjal és a kétféle cukorral habosra kavarjuk, rummal ízesítjük.



9. A kihűlt piskótákat ujjnyi szeletekre vágjuk, és felváltva összeragasztjuk a krémmel.



10. A tejszínt az étcsokoládéval vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a rudak tetejére simítjuk. Jól megdermedni hagyjuk, majd forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések: