2024. február 23., péntek

Becsinált leves


Hozzávalók (4 személyre):
1 kg csontos csirkehús, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 1 karalábé, 1 zöldpaprika, 1-2 paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, só, bors, házi ételízesítő.
Elkészítése:
Az csirkehúst vízben főni tesszük, a habját leszedjük. Sózzuk, borsozzuk, illetve belekeverjük az ételízesítőt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott zöldséget, és készre főzzük (a hámozott és apróra vágott paradicsomot valamivel később adjuk hozzá). A zsiradékon enyhén megpirítjuk a lisztet, majd félrevesszük a lángról, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük 1 pohár hideg vízzel, és a leveshez adjuk. Jól összeforraljuk, tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá, csípős paprikát és ecetet is kínálhatunk mellé.
Tipp: ha más húsból, pl. csirkecombból, borjú- vagy bárányból főzzük, amikor a hús megfőtt kicsontozzuk , darabokra vágjuk és visszatesszük a levesbe.
A levest úgy is készíthetjük, hogy amikor kész van a tűzről levéve belekavarunk 1-2 felvert tojást, kissé összeforraljuk, ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: