2024. február 23., péntek

Fokhagymás burgonyafánk mártogatóssal


 

Hozzávalók:

50 dkg főtt, tört krumpli, 1 púpozott evőkanál puha vaj, 50 dkg liszt, 2 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 tasak szárított élesztő, 1 teáskanál cukor, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral, egy evőkanál liszttel és kevés langyos vízzel elkavarjuk, az áttört krumplit a a vajjal elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet meg a tojásokat, az élesztőt, és a zúzott fokhagymát. Sóval és kevés borssal fűszerezzük. Kb. 30 percig kelesztjük. Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögűre vágjuk és forró olajban aranyszínűre sütjük.

A mártogatóshoz: 2 dl joghurt vagy tejföl, friss bazsalikom, oregánó, petrezselyemzöld, zöldhagyma, só, bors. A mártogatóshoz a zöld fűszereket apróra vágjuk, majd a joghurtba kavarjuk, sóval, borssal fűszerezzük, és hideg helyre tesszük, majd a kisült fánkokkal kínáljuk.

Tipp: a maradék krumplipürét ne dobjuk ki, készítsünk belőle finom burgonyás fánkot.

Nincsenek megjegyzések: