2014. augusztus 13., szerda

Mákos szilvatorta


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1,5 dl tejföl, 10 dkg porcukor, 1 tasak élesztő, kevés tej, 1 citrom reszelt héja, kevés tej, csipet só.
A töltelékhez: 20 dkg mák, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej, citromhéj, 60-70 dkg szilva.
Továbbá: 1 tojás a kenéshez:
Elkészítése:
A töltelékhez a mákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a végül összekeverjük a tejjel. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk.
A tésztához az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet átszitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe, és belerakjuk a felfutott élesztőt. Lazán kézzel összevegyítjük, állni hagyjuk, majd a többi hozzávalóval együtt könnyű tésztát gyúrunk. Alaposan megdagasztjuk, a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk. Egyik részét kör alakúra nyújtjuk, ráhalmozzuk a máktölteléket, egyenletesen elsimítjuk, rárakjuk a kimagozott, félbevágott szilvát. A félretett tésztából ceruza vastagságú rudakat sodrunk, vagy derelyevágóval csíkokat vágunk, és berácsozzuk a szilvás töltelék tetejét. Megkenjük felvert tojással, előmelegített sütőben közepes lángon aranyszínűre sütjük. Kihűtjük, majd szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: