Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 2-3 evőkanál
tejföl, csipet só, 1 teáskanál ecet.
a feltéthez: 1 padlizsán, 2-3
paradicsom, 1 kisebb hagyma, 2 cikk fokhagyma, oregánó, bazsalikom, só, bors,
olaj.
Elkészítése:
A vajat nagyon habosra kikavarjuk, majd hozzávegyítünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy
kenhetően puha maradjon. A többi hozzávalóból
puha rétestésztát gyúrunk, és a deszkán
addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, és jól hólyagzik. (A tésztát
lefagyaszthatjuk, és bármikor elővesszük, hagyjuk kiengedni, majd ízlésünknek
megfelelően sütjük, töltjük.
A tésztát kinyújtjuk, rákenjük a lisztes
vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettévágjuk, a végeket
kissé benyomkodjuk, és kellő nagyságúra nyújtjuk. (Süthetünk belőle krémes
lapot, sonkás, lekváros táskákat, rolót.)
A paradicsomot néhány percig forró vízbe
tesszük, így a héja könnyen lehúzható. Meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát
apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a
zúzott fokhagymát, kissé összefőzzük.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk,
négybe vagy hatba vágjuk, megkenjük a paradicsomos raguval, sóval, borssal
fűszerezzük, megszórjuk a zöld fűszerekkel. A padlizsánt felszeleteljük, mindegyik
lepényre 2-3 szeletet rakunk, és előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc
alatt megsütjük.
Tipp: más zöldségekkel, akár gombásan és sajtosan is
készíthetjük. Mélyhűtött vajas tésztával is elkészíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése