2020. április 9., csütörtök

Kemencében sült bárány


A katolikus vidékeken többnyire él még a hagyomány, hogy húsvétvasárnapon a reggeli szentmisén megszentelik az ételt. Az ételszentelésre hímzett terítővel letakart kosárban viszik a szentelni való finomságokat, amiket majd a szentmise után fogyasztanak el a családtagok. Csíkvacsárcsiban általában töltött- vagy sült bárány -ami az áldozatot jelenti-, sonka, kolbász, főtt tojás -a családi összetartozás jelképe-, finom házi kenyér, pálinka, só, zöldségek és diós vagy mákos kalács kerül a kosárba. A kosár tartalma is családonként változó, van, aki bárány helyett pulykasültet, vagy csirkét visz szenteltetni. A hagyományos kalácsok helyett sok háziasszony készít finom diós vagy mákos süteményt, amit majd a locsolók is szívesen fogyasztanak.

Hozzávalók:
1 kisebb bárány, só, bors, 1-2 hagyma, 1 fej fokhagyma, füstölt szalonna, fehérbor, 2-3 evőkanál zsír.
Elkészítése:
A bárányt jól kiáztatjuk, megtisztítjuk a hártyáitól. A fokhagymát megpucoljuk, a cikkeket hosszában elfelezzük, hogy könnyebben tudjuk megtűzdelni a húst. A hagymát megtisztítjuk, elfelezzük, a szalonnát csíkokra vágjuk a tűzdeléshez. A húst egy hegyes késsel helyenként megszurkáljuk, a keletkezett nyílásokba nyomjuk a szalonnacsíkokat és a fokhagymadarabkákat. Sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk a húst, köré dobjuk a hagymadarabokat és további cikkekre bontott fokhagymát. A zsírt felforrósítjuk, és a húsra öntjük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és kemencében vagy előmelegített forró sütőben, vörösborral és a pecsenyelével locsolgatva szép pirosra sütjük. Amikor a hús kezd leválni a csontról kész is van. Kiszedjük a tepsiből, hagyjuk kihűlni.
Friss kolbászt és oldalast is hasonlóan süthetünk. Az oldalast a csontok mellett feldaraboljuk, sóval, borssal fűszerezzük, Megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert olajjal, tepsibe rakjuk, mellé tesszük a friss kolbászt meg 1-2 evőkanál zsírt, és kevés vizet öntünk alá. Letakarva kemencében vagy sütőben sütjük, néha meglocsoljuk a pecsenye levével, majd kifedve szép pirosra sütjük.
EK. 2020.április


Nincsenek megjegyzések: