A katolikus vidékeken többnyire él még a
hagyomány, hogy húsvétvasárnapon a reggeli szentmisén megszentelik az ételt. Az
ételszentelésre hímzett terítővel letakart kosárban viszik a szentelni való
finomságokat, amiket majd a szentmise után fogyasztanak el a családtagok.
Csíkvacsárcsiban általában töltött- vagy sült bárány -ami az áldozatot jelenti-,
sonka, kolbász, főtt tojás -a családi összetartozás jelképe-, finom házi
kenyér, pálinka, só, zöldségek és diós vagy mákos kalács kerül a kosárba. A
kosár tartalma is családonként változó, van, aki bárány helyett pulykasültet,
vagy csirkét visz szenteltetni. A hagyományos kalácsok helyett sok háziasszony
készít finom diós vagy mákos süteményt, amit majd a locsolók is szívesen
fogyasztanak.
Hozzávalók:
1 kisebb bárány, só, bors, 1-2 hagyma, 1
fej fokhagyma, füstölt szalonna, fehérbor, 2-3 evőkanál zsír.
Elkészítése:
A bárányt jól kiáztatjuk, megtisztítjuk a
hártyáitól. A fokhagymát megpucoljuk, a cikkeket hosszában elfelezzük, hogy
könnyebben tudjuk megtűzdelni a húst. A hagymát megtisztítjuk, elfelezzük, a
szalonnát csíkokra vágjuk a tűzdeléshez. A húst egy hegyes késsel helyenként
megszurkáljuk, a keletkezett nyílásokba nyomjuk a szalonnacsíkokat és a fokhagymadarabkákat. Sózzuk, borsozzuk, tepsibe rakjuk a húst, köré dobjuk a
hagymadarabokat és további cikkekre bontott fokhagymát. A zsírt
felforrósítjuk, és a húsra öntjük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával
lefedjük, és kemencében vagy előmelegített forró sütőben, vörösborral és a
pecsenyelével locsolgatva szép pirosra sütjük. Amikor a hús kezd leválni a csontról kész is van. Kiszedjük a tepsiből, hagyjuk kihűlni.
Friss kolbászt és oldalast is
hasonlóan süthetünk. Az oldalast a csontok mellett feldaraboljuk, sóval, borssal
fűszerezzük, Megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert olajjal, tepsibe
rakjuk, mellé tesszük a friss kolbászt meg 1-2 evőkanál zsírt, és kevés
vizet öntünk alá. Letakarva kemencében vagy sütőben sütjük, néha
meglocsoljuk a pecsenye levével, majd kifedve szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése