Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg sárgaborsó, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, házi
ételízesítő, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl vagy joghurt, 1
teáskanál őrölt paprika, olaj vagy zsiradék.
továbbá: 50-60 dkg csülök, szemes bors, 1-2
babérlevél, 4 cikk fokhagyma, zsír.
Elkészítése:
A csülköt annyi vízzel amennyi ellepi, főni tesszük,
szemes borsot és babérlevelet teszünk a fövő vízbe, puhára főzzük. A
csülköt szeletekre vágjuk, a szeletek mindkét oldalát kissé megpirítjuk és a
főzelékhez feltétként kínáljuk.
A sárgaborsót legalább 3 órát bő vízbe áztatjuk. Ekkor
leszűrjük, vízzel felöntjük, megsózzuk és kevergetve felforraljuk. A hagymát és
fokhagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpároljuk, majd a sárgaborsóhoz
adjuk, ételízesítővel fűszerezzük. Kis lángon puhára főzzük. A lisztet és a
tejfölt vagy joghurtot csomómentesre kavarjuk és besűrítjük a borsót.
Megszórjuk pirospaprikával, szükség esetén öntsünk még rá vizet. Forrástól
számítva főzzük még tovább 5 percig, lassú tűzön és kevergetve, nehogy leégjen.
Sült csülökszeletekkel vagy ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
EK_2020.február
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése