2020. április 2., csütörtök

Sárgaborsó főzelék sült csülökkel



Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg sárgaborsó, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, házi ételízesítő, só, bors, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl vagy joghurt, 1 teáskanál őrölt paprika, olaj vagy zsiradék.  
továbbá: 50-60 dkg csülök, szemes bors, 1-2 babérlevél, 4 cikk fokhagyma, zsír.

Elkészítése:  
A csülköt annyi vízzel amennyi ellepi, főni tesszük, szemes borsot és babérlevelet teszünk a fövő vízbe, puhára főzzük. A csülköt szeletekre vágjuk, a szeletek mindkét oldalát kissé megpirítjuk és a főzelékhez feltétként kínáljuk.
A sárgaborsót legalább 3 órát bő vízbe áztatjuk. Ekkor leszűrjük, vízzel felöntjük, megsózzuk és kevergetve felforraljuk. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpároljuk, majd a sárgaborsóhoz adjuk, ételízesítővel fűszerezzük. Kis lángon puhára főzzük. A lisztet és a tejfölt vagy joghurtot csomómentesre kavarjuk és besűrítjük a borsót. Megszórjuk pirospaprikával, szükség esetén öntsünk még rá vizet. Forrástól számítva főzzük még tovább 5 percig, lassú tűzön és kevergetve, nehogy leégjen. Sült csülökszeletekkel vagy ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
EK_2020.február

Nincsenek megjegyzések: