2013. november 14., csütörtök

Fasírt áfonyaszósszal


Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg vegyes darált hús, 2 tojás, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés tej, olaj a sütéshez
az áfonyaszószhoz: 20 dkg fagyasztott áfonya, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só
Elkészítése:
A kenyeret kb. 10 percig tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát összevágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A darált húst egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott kenyérrel, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást, és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, jól összedolgozzuk, belekavarjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk és forró olajban néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük, így leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról.
A szószhoz az áfonyát a vajon megpároljuk, cukorral és csipet sóval ízesítjük. A tejszínt elkavarjuk a liszttel, majd besűrítjük vele a mártást. Fasírttal és krumplipürével tálaljuk.

A fasírtgolyót hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk, körettel vagy szósszal is kiváló. Érdemes kipróbálni a már megszokott paradicsomszósz helyett az áfonyás változatot is. Az áfonyaszószt főként vadhúsok mellé adják, de nagyon finom főtt marhahússal, vagy palacsintaöntetként is.
Fekete áfonya helyet használhatunk vörös áfonyát is, ekkor kicsit több cukrot használjunk.

Nincsenek megjegyzések: