2013. november 17., vasárnap

Vaníliakrémes sütemény




Hozzávalók:
a tésztához: 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 3 dkg vaj, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna vagy 1 teáskanál sütőpor, csipet só.
a krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 dl tej, 4 evőkanál búzadara (gríz), 2 tasak vaníliás cukor. Finom pikáns lekvár (barack, ribizli), a szóráshoz porcukor.
Elkészítése:
A tésztához a cukrot a tojással, a mézzel, és a vajjal egy tálban gőz fölött összeolvasztjuk, majd kb. 5 percig főzzük. Melegen belekavarjuk a szódabikarbónát, csipet sót, és a lisztet. Deszkára tesszük, és jól összegyúrjuk, majd 30 percet pihentetjük. A tésztát 4 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, és zsírozott tepsi hátán, előmelegített 190 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. A krémhez a tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, lassan belekavarjuk a darát, sűrű krémmé főzzük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, a kihűlt krémet kanalanként hozzávegyítjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük lekvárral, a harmadik lapra rákenjük a maradék krémet, majd az utolsó (a legszebb) lap következik. A tésztát állni hagyjuk másnapig, ekkor megszórjuk vaníliás porcukorral, és felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: