Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 1 tojás, 25-30 dkg liszt, dió nagyságú vaj, só.
Elkészítése:
A megmosott krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és
krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Deszkára borítjuk, mélyedést vájunk a
közepébe, beleütjük a tojást, megsózzuk, majd hozzágyúrjuk vajat és a lisztet. Amikor a
tészta jól összeállt, 5-6 részre osztjuk, kb. 1,5 cm-es hengereket sodrunk belőle,
lisztezett késsel egyforma nudlikat vágunk a hengerekből. Villával mindenik
nudliba bordát nyomunk, lisztezett deszkán szétterítjük, 10-15 percet
pihentetjük. A nudlikat forrásban lévő sós vízben kifőzzük, amikor feljönnek a
víz tetejére készen is vannak. A tűzhelyet takaréklángra állítjuk, és további 5
percet ázni hagyjuk. Ha forrni kezd a víz, öntsünk bele egy pohár hideg vizet.
Leszűrjük és tálra tesszük. Soha ne öblítsük le, mert nem tapad rá jól a mártás, és az ízéből is veszít!
Bármilyen mártást kínálhatunk mellé, édeset és húsosat, de
olvasztott vajjal és juhtúróval összevegyítve is kiváló fogás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése