2013. november 27., szerda

Gnocchi vagy krumplinudli




Hozzávalók 4 személyre:
1 kg krumpli, 1 tojás, 25-30 dkg liszt, dió nagyságú vaj, só.
Elkészítése:
A megmosott krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Deszkára borítjuk, mélyedést vájunk a közepébe, beleütjük a tojást, megsózzuk, majd hozzágyúrjuk vajat és a lisztet. Amikor a tészta jól összeállt, 5-6 részre osztjuk, kb. 1,5 cm-es hengereket sodrunk belőle, lisztezett késsel egyforma nudlikat vágunk a hengerekből. Villával mindenik nudliba bordát nyomunk, lisztezett deszkán szétterítjük, 10-15 percet pihentetjük. A nudlikat forrásban lévő sós vízben kifőzzük, amikor feljönnek a víz tetejére készen is vannak. A tűzhelyet takaréklángra állítjuk, és további 5 percet ázni hagyjuk. Ha forrni kezd a víz, öntsünk bele egy pohár hideg vizet. Leszűrjük és tálra tesszük. Soha ne öblítsük le, mert nem tapad rá jól a mártás, és az ízéből is veszít!
Bármilyen mártást kínálhatunk mellé, édeset és húsosat, de olvasztott vajjal és juhtúróval összevegyítve is kiváló fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Almás-diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg zsírszegény vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, csipet só, kevés c...