Az Erdélyi Konyha 2014-es Kalendáriumába megjelent sajtos kosárka, kitűnő tízórai vagy útravaló. A recept Laurától, egy román recept oldal szerzőjétől származik :)
A tésztához: 50
dkg liszt, 1 tasak szárított élesztő, 7,5 dkg vaj, 3 dl tej, 1 teáskanál só, 1
teáskanál cukor.
A töltelékhez:
10 dkg tehéntúró, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 10 dkg kecskesajt.
A kenéshez: 1
tojás
Elkészítése:
Az élesztőt a
cukorral és 1 teáskanál liszttel elkeverjük, majd kevés langyos tejben felfuttatjuk. Amikor az élesztő megkelt, jól
összegyúrjuk a sóval elvegyített liszttel, a vajjal és a tejjel, majd olajjal kikent tálba tesszük, és 30 percet
pihentetjük. A tehéntúrót és a reszelt sajtot elkavarjuk a vajjal. Amikor a
tészta megkelt, félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a
túrótölteléket, majd szorosan felcsavarjuk. 5 percet pihentetjük, ekkor újból
tepsi nagyságúra nyújtjuk, és felcsavarjuk. Egy olló segítségével 1 cm-es
távolságra félig bevagdossuk úgy, hogy az első és második vágás a tészta
feléig, majd a harmadik bevágásnál elvágjuk a tésztát. A tészta szélső végeit
lefektetjük, hogy kis kosárka formákat kapunk. 15 percet pihentetjük, megkenjük
felvert tojással, és minden kosárkára (a füle mellett vagy kétoldalt) egy-egy
kocka kecskesajtot rakunk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, előmelegített
180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
3 megjegyzés:
Szépek lettek! Az enyémek dőltek el egy kicsit:-)
De jó ötletes! Nagyon aranyosak lettek :)
Köszönöm :)
Megjegyzés küldése