Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg sertéslapocka vagy comb, 1 hagyma,
2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 cikk fokhagyma, 15
dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál zsír, pirospaprika, 1 evőkanál
házi ételízesítő, só, bors.
a habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl.
a galuskához: 1 tojás, 1 evőkanál víz, 3-4 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítése:
1. A hagymát apróra
vágjuk, a zsíron üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával. A húst kockára
vágjuk, a hagymához adjuk, sóval, borssal, házi ételízesítővel fűszerezzük.
2.A húst további 3-4 percig sütjük, amíg kifehéredik.
Közben kevés vizet adunk hozzá, és félpuhára főzzük.
3. A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret
meg zellert felszeleteljük.
4. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a
zöldségeket, felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
5. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és
beletesszük a levesbe.
6. A tojást felverjük
a vízzel, megsózzuk, és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk,
5-6 perccel később galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe, hozzáadjuk
az apróra vágott petrezselyemzöldet, és néhány percig főzzük.
7. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, egy
merőkanál levest adunk hozzá. A levest a tűzről levesszük, belekavarjuk a
tejfölös habarást, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Tálaláskor csípős paprikát és ecetet kínálunk mellé.
1 megjegyzés:
Betyár jól néz ki. Nagyon szeretjük az ilyen tartalmas leveseket. Egy finom fánk utána...nyamiii!
Megjegyzés küldése