2014. szeptember 4., csütörtök

Nudli rókagombás sajtmártásban


Hozzávalók 4 személyre:
a tésztához: 1 kg krumpli, 1 tojás, 25-30 dkg liszt, só.
továbbá: 30 dkg rókagomba, 10-10 dkg mozarella és füstölt sajt, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só.
Elkészítése:
A megmosott krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. Deszkára borítjuk, mélyedést vájunk a közepébe, beleütjük a tojást, megsózzuk, majd hozzágyúrjuk a lisztet. Amikor a tészta jól összeállt, 5-6 részre osztjuk, kb. 1,5 cm-es hengereket sodrunk belőle, és a hengerekből lisztezett késsel egyforma nudlikat vágunk. Villával mindegyikbe bordát nyomunk, majd lisztezett deszkán szétterítjük, 10-15 percig pihentetjük. A nudlikat forrásban lévő sós vízben kifőzzük, amikor feljönnek a víz tetejére, készen is vannak. A tűzhelyet takaréklángra állítjuk, és további 5 percig ázni hagyjuk. Ha a víz forrni kezd, öntsünk bele egy pohár hideg vizet. A nudlit ezután leszűrjük, és tálra tesszük. 
A rókagombát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A vajat megolvasztjuk, belekavarjuk a rókagombát, kissé lepirítjuk, feltöltjük a tejszínnel, végül belekavarjuk a kétféle reszelt sajtot. Amikor a sajt megolvadt, összekavarjuk az előfőzött nudlival, és forrón tálaljuk.
A nudlit soha ne öblítsük le, mert nem tapad rá jól a mártás, és az ízéből is sokat veszít!

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Olyan guszták mindig a tányérjaid, hogy kedvemre lenne leülni melléjük...