Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 1 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 3 dl
tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja,
só;
a töltelékhez: 4-5 alma, 3-4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor,
őrölt fahéj, citromlé.
továbbá: 1 tojás, porcukor.
Elkészítése:
Az almát lereszeljük, megszórjuk a kétféle cukorral és a fahéjjal, kevés
citromlével meglocsoljuk. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros
tejben. A lisztet elsúroljuk a vajjal meg a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a
kétféle cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, csipet sót, és a maradék
tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Az almát
kissé kinyomkodjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra
nyújtunk, majd néhány perc pihentetés után kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk.
Mindegyik négyzetre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, felcsavarjuk,
végüket kissé benyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Sütőpapírral bélelt
vagy zsírral kikent, lisztezett tepsibe rakjuk. Amíg a sütő melegszik, addig kelni
hagyjuk, majd megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben
szép pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Kalendárium 2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése