2019. április 6., szombat

Almás bukta



Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 1 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 3 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só;
a töltelékhez: 4-5 alma, 3-4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, citromlé.
továbbá: 1 tojás, porcukor.
Elkészítése:
Az almát lereszeljük, megszórjuk a kétféle cukorral és a fahéjjal, kevés citromlével meglocsoljuk. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztet elsúroljuk a vajjal meg a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a kétféle cukrot, az élesztős tejet, a citromhéjat, csipet sót, és a maradék tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Az almát kissé kinyomkodjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtunk, majd néhány perc pihentetés után kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, felcsavarjuk, végüket kissé benyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent, lisztezett tepsibe rakjuk. Amíg a sütő melegszik, addig kelni hagyjuk, majd megkenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Kalendárium 2019.

Nincsenek megjegyzések:

Almás-diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg zsírszegény vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, csipet só, kevés c...