2019. április 8., hétfő

Bakonyi sertéskaraj




Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet csont nélküli sertéskaraj, 20 dkg erdei csiperke, 1 zöldpaprika és paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors, 3-4 evőkanál liszt, olaj, 1 evőkanál vaj, kevés pirospaprika, 1 dl tejföl, petrezselyemzöld finomra aprítva.
Elkészítése:
A gombákat megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, csíkokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk. A hússzeletek felső szegélyén lévő zsírréteget 3-4 helyen bevagdossuk, hogy sülés közben ne húzza össze a húst. Bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal, lisztbe forgatjuk őket. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hirtelen mindkét oldalukon elősütjük benne a hússzeleteket, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a felaprított hagymát, rádobjuk a gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 1 dl vizet, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és visszatesszük a hússzeleteket. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 35-40 perc alatt puhára pároljuk (az elfőtt levet kevés vízzel pótoljuk).
Belekavarjuk a tejfölt, összeforraljuk, utánafűszerezzük. Előmelegített tálra rendezzük megszórjuk petrezselyemzölddel, és főtt tésztával vagy galuskával, párolt rizzsel tálaljuk.
Kalendárium 2019.

Nincsenek megjegyzések: