2019. április 7., vasárnap

Almás rizsfelfújt



Hozzávalók:
25 dkg rizs, 1 l tej, 5 evőkanál cukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, csipet só, 2-3 alma, 2 evőkanál cukor, őrölt fahéj.
Elkészítése:
Az almát lereszeljük, 2 evőkanál cukorral összekavarjuk, megszórjuk őrölt fahéjjal, 10-20 percig állni hagyjuk. Ekkor kinyomkodjuk a levét. A rizst megmossuk, majd 3 dl vízzel egy edénybe rakjuk. Tűzre téve felforraljuk, majd időnként megkeverve addig főzzük, amíg a vizet a rizs felissza. Hozzáöntjük a tejet, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a tejet is nagyjából felissza - kb. 15 perc alatt, majd a tűzről leéve, fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kétféle cukorral elkavarjuk, majd jól kihabosítjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük. A langyosra hűlt rizst először összekeverjük a cukros tojássárgájával, majd több adagban beleforgatjuk a felvert habot. Kivajazott tepsibe vagy sütőtálba öntjük a rizs felét, rákanalazzuk az almát, majd a maradék rizskeverékkel betakarjuk. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Kalendárium 2019.

Nincsenek megjegyzések:

Zöldséges csirkefasírt káposztás nokedlivel

Hozzávalók a fasírthoz:  60 dkg csirkehús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, só, bor...