2014. október 23., csütörtök

Rácsos mákos sütemény


Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 1 dl tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, citromhéj, csipet só.
a töltelékhez: 30 dkg darált mák, 7,5 dl tej, 15 dkg cukor, citromhéj, 3 tojásfehérje, 30 dkg reszelt alma.
a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, összevegyítjük a sóval meg a sütőporral és elmorzsoljuk benne a vajat. Közepébe mélyedést csinálunk és beleütjük a tojássárgáját, a hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a lereszelt citromhéjat és annyi tejfölt, hogy puha tésztát tudjunk gyúrni belőle. Két részre osztjuk és fóliával letakarva, 20 percig hidegben pihentetjük.
A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, 2-3 perc alatt összefőzzük. Az almát lereszeljük, majd a mákkal és a citromhéjjal összekavarjuk, hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a mákos töltelékbe forgatjuk. A tésztából két lapot nyújtunk, az egyik lapot kizsírozott tepsibe simítjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a máktölteléket, a második lapból csíkokat vágunk, és a tetejét berácsozzuk, lekenjük a felvert tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben, aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük, és kockára vágva fogyasztjuk.

Megjegyzés: tortaformában is süthetjük, ez esetben fél adagot készítünk.

1 megjegyzés:

Vanilica írta...

Nagy mákrajongó vagyok tetszik hogy ebben a sütiben a mák mellet alma is van ettől csak finomabb lehet.