2014. november 13., csütörtök

Húsgombóc tárkonyos mártással


Hozzávalók (4 személyre):
a gombóchoz: 60 dkg pulykahús, 2 tojás, 1 zsömle, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, kevés tej, a sütéshez olaj
a mártáshoz: kis csokor friss tárkony, 1 dl fehérbor, só, fehér bors, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, kevés olaj, kis kocka vaj
Elkészítése:
A zsömlét kb. 10 percig tejben áztatjuk, jól kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A pulykahúst ledaráljuk, egy tálba tesszük, összekeverjük a kinyomkodott zsömlével, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, jól összedolgozzuk. Olajas kézzel kisebb gombócokat formázunk, és forró olajban néha megforgatva megsütjük. Konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, így leitatjuk a fölösleges olajat a fasírtgolyókról. Az olajat felmelegítjük beletesszük az apróra vágott tárkonyt, éppen egyet kavarunk rajta, és hozzá is adjuk a lisztet, amit rózsaszínre pirítunk. Felöntjük a tejjel, folyamatos kavargatás mellett felforraljuk, beleöntjük a bort is, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fasírtokat, néhány percig együtt rotyogtatjuk, belekavarjuk a vajkockát is. Főtt tésztával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Sertésnyakkaraj barna mártással

Hozzávalók 4 személyre: 1,5  kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér...