2014. november 20., csütörtök

Mákos kuglóf


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 1 tasak vaíliás cukor, 1 citrom reszelt héja, só.
A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 dl víz, 2 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál citromhéj.
Elkészítése:
A tölteléket elkészítjük, így lesz ideje kihűlni, amíg a tészta megkel. A mákos töltelékhez a kétféle cukrot a vízzel megfőzzük szirupnak, majd a darált mákkal, citromhéjjal összekavarjuk. A tésztához az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a tojással elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a citromhéjat, csipet sót, és a tejet. A tésztát jól meggyúrjuk, majd letakarva egy órát kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a máktöltelékkel és szorosan felcsavarjuk. Zsírral kikent kuglófformába tesszük, langyos helyen duplájára kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.

2 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon szép lett a kuglóf, és még mákos is! Kedvencem tudna lenni, de ahhoz ki kell próbáljam. ;)

Anikó írta...

Vittem is a receptedet, jó lesz majd karácsonyra megsütni:-)))

Csirkés-spenótos tagliatelle

Hozzávalók (4 személyre): 40 dkg széles metélt, 25 dkg csirkemell, 1 csokor spenót, 5 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 5 ...