2008. április 4., péntek

DiótortaHozzávalók
a tésztához: 8 tojás, 3 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál dió, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.
A krémhez:20 dkg cukor, 1 dl tej, 20 dkg darált dió, 20 dkg vaj
Elkészítés:
A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A három evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük, mellé tesszük a nyolc kanál darált diót. A tortasütőt jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen. A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész.
Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a dióval elkevert lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal kell forgatni. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt piskóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy óvatosan ujjunkkal nyomjuk meg a sütemény tetejét. Ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült.
Az így elkészített diós piskótát a következő krémmel töltjük meg. 20 dkg cukrot, 1 dl tejet és 20 dkg darált diót egy lábosba teszünk, és felfőzzük. Ha kihűlt, elkeverjük 20 dkg vajjal, majd ezzel a krémmel a három szeletre vágott piskótát megtöltjük. Hagyjunk a krémből a torta tetejére és oldalára is.
Lehet csokimázzal is bevonni, majd dióval megszórni.

Nincsenek megjegyzések:

Almás-diós linzer

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg zsírszegény vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, fél tasak sütőpor, csipet só, kevés c...