2008. április 14., hétfő

Francia borjúragu

Hozzávalók (4-5 személyre):
60 dkg borjú-apróhús
3 dl csontlé
1 dl fehérbor
3 dkg paradicsompüré
6 dkg zsír
5 dkg liszt
őrölt bors

15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
10 dkg gomba
3 dkg vaj
petrezselyemzöld

A húst kockázd fel, szórd meg kevés sóval, borssal, liszttel, és jól keverd össze. A zsírt hevítsd fel, s azon hirtelen pirítsd meg a húst. Ha már színesedik, szedd ki és tedd félre. A visszamaradt zsírjában pirítsd meg a paradicsompürét, s ha már rozsdabarna, add hozzá a lisztet is. Amikor már az is megpirult, öntsd fel a csontlével, s - állandóan kevergetve, legjobb hozzá egy habverő - forrald össze. Ezt a pecsenyelét egy szitán át szűrd a húsra. Öntsd hozzá a fehérbort is, és fedő alatt – idönként megkeverve - lassan párold a húst (majdnem puhára).
A répákat és a zellert kockázd fel, s kevés sós vízben párold meg. Az ugyancsak felkockázott gombát pirítsd meg a vajon, közben sózd, borsozd, s szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
Végül add a szaftos húshoz a leszűrt zöldséget és a vajas gombát, majd az egészet együtt párold puhára.

Nincsenek megjegyzések: