2008. április 8., kedd

Vargabéles



Gyors leveles rétestészta
Töltelékhez:
25 dkg finommetélt, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 4 db tojás, 10 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Elkészítése: Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá, és óvatos keverés mellett ezt is add a masszához. Egy magas szélű tepsit kenj ki olvasztott margarinnal, béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal, és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.

Gyors leveles tészta
30 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy 15 dkg margarin, 2 tojás, 3 kanál tejföl, kis só, 1 kiskanál ecet.
A vajat vagy margarint nagyon habosra kikavarjuk, és hozzávegy0tünk 10 dkg lisztet, jól eldolgozzuk. Nem tesszük hideg helyre, hogy kenhetően puha maradjon. A többi anyagból puha rétestésztát gyúrunk, és a deszkán addig gyúrjuk, am0g már nem ragad, és jól hólyagzik. Kinyújtjuk, rákenjük a lisztes vajat, és szorosan felcsavarjuk. A rudat középen kettőbe vágjuk, a végeket kissé benyomkodjuk, és kellő nagyságúra nyújtjuk. Süthetünk belőle krémeslapot, sonkás, lekváros táskákat, rolót.

Nincsenek megjegyzések: