2025. szeptember 11., csütörtök

Gazdag diós sütemény

 



Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt , 15 dkg hideg vaj, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor,1 csipet só, 1 citrom reszelt héja és leve;

továbbá: 1 kis üveg sárgabaracklekvár, 10 dkg darált dió;

a dióhabhoz: 5 tojás, 22 dkg cukor, 22 dkg darált dió, 3 evőkanál liszt;

a tetejére: porcukor

Elkészítése:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóból linzertésztát gyúrunk, folpakba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A lehűlt tésztát két részre osztjuk, majd tepsi méretűre nyújtjuk a lapokat, egy zsirral kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk az egyik lapot, megkenjük a barack lekvárral, megszórjuk a 10 dkg darált dióval, majd rásimítjuk a második lapot. Erre jön a diós massza.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat, majd óvatosan beleforgatjuk a diót és az átszitált lisztet. A diós masszát a linzer tésztára simítjuk, előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, kockákra vágjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: