2025. szeptember 18., csütörtök

Túrós kalács

 


Pască fără aluat – Túrós kalács

Hozzávalók:

90 dkg friss tehéntúró, 6 tojás, 15 dkg vaj, 10 dkg tejföl, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 8 dkg búzadara, 8 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, csipet só;

A forma kenéséhez: vaj, búzadara.

Elkészítése:

Egy 26-28 cm-es tortaformát vajjal kikenünk és megszórjuk a búzadarával.

A tésztához a vajat gőz fölött felolvasztjuk, belekavarjuk a tehéntúrót, a tojások sárgáját és a kétféle cukorral jól kikavarjuk. Belevegyítjük a tejfölt, a citromhéjat majd a lisztet és a búzadarát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a mazsolával együtt a masszába kavarjuk. A masszát a kivajazott tortaformába simítjuk és előmelegített 160 fokos sütőben (közepes lángon) kb. 70 percig sütjük.

Amikor kihűlt kivesszük a formából és friss eperrel vagy bármilyen friss gyümölccsel tálaljuk, de önmagában is nagyon finom vendégváró sütemény.



Nincsenek megjegyzések: