2025. szeptember 11., csütörtök

Mascarpónés vaníliás kocka

 


Hozzávalók:

a piskótához: 4 tojás, 10 dkg cukor,  4 dkg liszt, 4 evőkanál kakaó, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, csipet só;

a krémhez: 3 tasak vaníliás pudingpor, 25 dkg mascarpone, 5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, kb. 16 db babapiskóta, 2 dl kávé, 2 kávéskanál zselatin;

továbbá: kakaópor.

Elkészítése:

A barna piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a kakaót, a sütőporral elvegyített lisztet, és a keményítőt. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

A krémhez a pudingporta tejjel és kevés cukorral megfőzzük, belekavarjuk a vaja, hagyjuk kihűlni, ekkor kézi mixerrel belekavarjuk a mascarponét és a porcukrot is. A tejszínt kemény habbá verjük, kb. fele habot a krémhez kavarjuk. A zselatint 5-6 evőkanál vízben elkavarjuk, kb. 15 percet hagyjuk, amíg kidermed, felmelegítjük (nem szabad főzni) majd a krémhez kavarjuk. A piskótára simítjuk a vaníliakrém felét, a babapiskótákat kávéba mártjuk, majd a vaníliás krémre rakosgatjuk, kb. két ujjnyi rést hagyva közöttük. A maradék vaníliás krémet rásimítjuk, majd a tetejére kenjük a maradék tejszínhabot. Kakaóporral megszórjuk, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Nincsenek megjegyzések: