2025. szeptember 18., csütörtök

Kókuszos csokoládés sütemény

 


Hozzávalók:

a tésztához: 5 tojás, 15 dkg cukor, 5 evőkanál tej, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, citromlé;

a krémhez: 6 dl tej, 6 evőkanál gríz, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 20 dkg kókuszreszelék;

a sziruphoz: 2 dl tej, 3 evőkanál cukor;

A tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, kókuszreszelék.

Elkészítése:

A vajat a kétféle cukorral összekavarjuk, majd a tejet és tojásokat is beledolgozzuk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, hozzáadjuk, csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a tésztát és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tejet, a cukrot, a vajat és a grízt egy edénybe tesszük és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett főzni kezdjük, forrástól számítva még 3 percen át főzzük. Amikor levesszük a tűzről, belekeverjük a kókuszreszeléket. A sziruphoz a tejet a cukorral összefőzzük, a langyosra hűtött piskótát belocsoljuk és rákenjük a krémet. A csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk és elkenjük a kókuszos réteg tetején. A sütit legalább 2 órára hűtőbe tesszük, ekkor szeleteljük. Kókuszreszelékkel vagy pehellyel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: