2025. szeptember 11., csütörtök

Krémsajtos almás-mákos

 



Hozzávalók:

a linzer tésztához: 20 dkg finomliszt, 7 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, citromlé.

a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 4 dl tej, 20 dkg reszelt alma, 15 dkg cukor, 2 tojásfehérje, 2 tasak vaníliás cukor, citromhéj.

a krémhez: 25 dkg mascarpone, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor;

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, összevegyítjük a sóval meg a sütőporral és elmorzsoljuk benne a vajat. Közepébe mélyedést csinálunk hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lereszelt citromhéjat jól összegyúrjuk, min. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, 2-3 perc alatt összefőzzük. A reszelt almát, az étkezési keményítőt vagy lisztet és a citromhéjat belekavarjuk, hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és a mákos töltelékbe forgatjuk.

A linzertésztát kinyújtjuk, megszórjuk 1 evőkanál búzadarával, rásimítjuk a mákos tölteléket, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.

A pudingport a tejben fele cukorral megfőzzük, belekavarjuk a vajat és hagyjuk kihűlni. A krémsajtot a kétféle cukorral kikavarjuk, majd összevegyítjük a kihűlt pudingkrémmel, belekavarjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet a kihűlt süteményre simítjuk. Villával mintázzuk a tetejét. Pár órára hideg helyre tesszük, ekkor szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: