Hozzávalók:
a linzer tésztához: 20 dkg finomliszt, 7
dkg porcukor, 2 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 teáskanál reszelt citromhéj, csipet
só, 1 teáskanál sütőpor, citromlé.
a töltelékhez: 25 dkg darált mák, 4 dl
tej, 20 dkg reszelt alma, 15 dkg cukor, 2 tojásfehérje, 2 tasak vaníliás cukor,
citromhéj.
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 3 dl tej, 1
tasak vaníliás pudingpor, 3 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín, 1 tasak
vaníliás cukor;
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, összevegyítjük a sóval
meg a sütőporral és elmorzsoljuk benne a vajat. Közepébe mélyedést csinálunk hozzáadjuk
a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lereszelt citromhéjat jól
összegyúrjuk, min. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk,
hozzáadjuk a mákot, 2-3 perc alatt összefőzzük. A reszelt almát, az étkezési
keményítőt vagy lisztet és a citromhéjat belekavarjuk, hagyjuk kihűlni. A
tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és a mákos töltelékbe
forgatjuk.
A linzertésztát kinyújtjuk, megszórjuk 1
evőkanál búzadarával, rásimítjuk a mákos tölteléket, előmelegített 180 fokos
sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.
A pudingport a tejben fele cukorral megfőzzük,
belekavarjuk a vajat és hagyjuk kihűlni. A krémsajtot a kétféle cukorral
kikavarjuk, majd összevegyítjük a kihűlt pudingkrémmel, belekavarjuk a kemény
habbá vert tejszínt. A krémet a kihűlt süteményre simítjuk. Villával mintázzuk
a tetejét. Pár órára hideg helyre tesszük, ekkor szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése