2025. szeptember 18., csütörtök

Tehéntúrós kiflik

 


Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 1 tasak élesztő, 1 tojássárgája, fél teáskanál só;

továbbá: 5 dkg puha vaj, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás a kenéshez, köménymag.

Elkészítése:

A tészta hozzávalót összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát 6 részre osztjuk, ezekből gombócokat formálunk, és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú körökké nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a puha vajjal. A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval 8 szeletre vágjuk, majd kívülről befelé felsodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kifliket vékonyan megkenjük felvert tojással, megszórjuk kevés reszelt sajttal és köménymaggal, végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Tipp: a begyúrt tészta akár 1 hétig is eláll a hűtőben, és készíthetünk belőle pogácsát vagy sajtos rudat is.

Nincsenek megjegyzések: